Under höstlovet 2017 var det premiär för Sveriges allra första väsenguidade vandringar. Dessa kan du nu gå när du vill på Stensö eller i Krankelösaholm, själv eller tillsammans med familjen och en picknickkorg.

I ljudvandringar ”Vattnets väsen” tar faunen Jord med dig på upptäcktsfärd, med hjälp av appen ”Tidsmaskinen”. Allt du behöver göra är att ladda hem appen till en smartphone och ge dig av. Välkommen ut på äventyr!
Ljudvandringen vänder sig till alla från 4 år och uppåt.

Kom igång
1. Ladda ned Tidsmaskinen via AppStore eller Google Play. Eller klick på knappen längre ner.
2. Starta Tidsmaskinen.
3. Tryck på ”Hämta runda”.
4. Skriv in namnet av vandringen i sökfältet (stenso eller ljungbyan) och tryck ”Hämta runda”. För nedladdning behöver du internetuppkoppling men sedan kan du använda appen utan tillgång till internet.
5. Ta dig til startpunkten och starta appen. På skärmen visas en grön pil. Gå i pilens riktning. Se till att vibrationsläget på mobilen är igång – då den vibrerar vet du att du är på väg åt rätt håll. Berättelsen startar automatiskt när du är på rätt plats.
6. Låt äventyret börja!

LJUDVANDRINGAR FINNS PÅ TVÅ PLATSER:

Stensö, Kalmar, sträcka: 2 km
NAMN: stenso
Havsråets yngsta dotter är försvunnen. Vart har hon tagit vägen och vem ska nu ta hand om Östersjön? Svaren väntar vid Stensös stränder…


Se startpunkten på en större karta

Ljungbyån, Krankelösa holm – nära Ljungbyholm, sträcka: 1 km
NAMN: ljungbyan
Ett märkligt ljud hörs från Ljungbyåns mörka vatten. Var kommer ljudet ifrån och vad betyder det? Följ med på vandring längs ån, på jakt efter ljudets källa..

Se startpunkten på en större karta

Handledning Vandring Stensö för utskrift (pdf)
Handledning Vandring Krankelösaholm för utskrift (pdf)

Ljudvandringar Vattnets Väsen är utvecklade av Ecocom i uppdrag av Kalmar kommun och vattenråden i Ostkustens Vattensamling. Projektet har fått stöd från LONA (Lokala Naturvårdssatsningen).